Ajankohtaista | 29.7.2024
Psykologinen Turvallisuus
Psykologinen turvallisuus
Viime aikoina on yrityksissä yhä enemmän kiinnitetty huomiota psykologiseen turvallisuuteen. Sillä on valtava merkitys yrityksen menestykselle ja työyhteisön hyvinvoinnille.
”Tiedämme tutkimustulosten perusteella, että kun työntekijästä tuntuu siltä, että hänestä pidetään työpaikalla huolta, hän tekee työnsä paljon paremmin”, sanoo Michael Bush, Great Place to Workin globaali toimitusjohtaja. ”Psykologinen turvallisuus on merkittävin yrityksen taloudelliseen tulokseen vaikuttava elementti”, sanoo Michael Bush.
Yksilölle psykologinen turvallisuus tuo tunteen siitä, että on mahdollisuus kehittää toimintaa, kysyä ja kyseenalaistaa, tuoda esille ideoita ja kertoa mahdollisista epäkohdista pelkäämättä nolatuksi tai hylätyksi tulemista. Tuloksena yksilön stressi vähenee, työtyytyväisyys lisääntyy ja itsetunto vahvistuu.
Turvallinen ilmapiiri heijastuu positiivisesti myös oppimiseen. Sillä on yhteys luovaan ajatteluun, innovaatioihin, riskien ottamiseen ja organisaatioon sitoutumiseen.
Psykologisesti turvallisen työpaikan perusarvoja ovat oikeudenmukaisuus, toimiva vuorovaikutus, sopiva työmäärä, tasa-arvon toteutuminen sekä avun antaminen ja saaminen. Tiedon jakaminen ja avoimuus kuuluvat normaaliin tapaan toimia. Jokainen voi tuntea olevansa tervetullut ja arvostettu työyhteisössään. Myös tavoitteet ja roolit sekä vastuut ja valtuudet ovat selkeät.
Johtamisella on merkittävä rooli psykologisesti turvallisen työpaikan luomisessa ja siinä onnistumisessa.
”Tutkitusti Suomen Parhaissa Työpaikoissa 91 % työntekijöistä kokee, että ”Johto on helposti lähestyttävissä ja heille on helppo puhua. Aito kuuntelu ja kyky asettua toisen asemaan ovat johtamistaitojen keskiössä, ja ne vahvistavat luottamuksen ja psykologisen turvallisuuden toteutumista.”
Kolme tapaa vaikuttaa psykologiseen turvallisuuteen esihenkilönä
Muokkaa odotuksia. Tuo esiin, että virheet ovat sallittuja, puhu työhön liittyvistä epävarmuuksista ja keskinäisistä riippuvuuksista. Korosta tarvetta asioiden ääneen sanomiselle, jotta virheistä voi oppia.
Kutsu osallistumaan. Osoita nöyryyttä ja inhimillisyyttä oman epätäydellisyytesi kautta. Sano ääneen asioita kuten ”tästä en tiedä” tai ”tämä on minullekin uutta”. Luo paikkoja myös epävirallisille keskusteluille ja näe vaivaa oppiaksesi tuntemaan tiimisi henkilöt.
Rakentava vastaaminen. Kysy kysymyksiä ja kuuntele tarkkaavaisesti mitä sinulle vastataan. Kun ihmiset tuovat huolia ja murheita esiin, kiitä siitä. Tarjoa apua. Pidä kuitenkin huoli, että kaikilla on tiedossa sallitun käyttäytymisen rajat.
Jokainen voi itse vaikuttaa psykologiseen turvallisuuteen
Kiinnitä huomiota siihen, miten olet vuorovaikutuksessa. Kunnioita eriäviä mielipiteitä ja ole kiinnostunut ihmisistä ihmisinä.
Astu välillä taaksepäin omista tavoitteistasi ja arvioi omaa toimintaasi objektiivisesti.
Ota pienellä kynnyksellä yhteyttä esihenkilöihin ja kollegoihin.
Panosta tutuiksi tulemiseen ja asioiden jakamiseen.
Uskalla tuoda esiin oma haavoittuvaisuutesi ja kysy rohkeasti apua.
Kerro reilusti, jos et osaa tai jos teit virheen.
Yhdessä oppien, kohti parempaa ja tasa-arvoisempaa ja tuottavampaa työelämää.
Nina From,
Remmin osakas ja tukiryhmän jäsen
Lähde: TTL, Työturvallisuuskeskus, HUS
https://greatplacetowork.fi/suomen-parhaat-tyopaikat/, https://www.hus.fi/ajankohtaista/psykologinen-turvallisuus-tyoyhteison-voimavara
Psykologinen turvallisuus työyhteisössä tarkoittaa ilmapiiriä, jossa on turvallista ottaa sosiaalisia riskejä; uskalletaan kysyä, erehtyä ja olla oma itsensä. Ilmiöstä seuraa paljon hyvää: uudistuvampia, tehokkaampia, oppivampia ja toimivia työyhteisöjä.
Toimiva työyhteisö on samaan aikaan turvallinen, terveellinen, hyvinvoiva, tuloksellinen ja tuottava. Toimivan työyhteisön piirteitä ovat esimerkiksi tasa-arvo, oikeudenmukaisuus, toimiva vuorovaikutus, sopivasti kuormittavat työtehtävät sekä tuen antaminen ja saaminen. Tavoitteet ovat selkeät, työn johtaminen ja organisointi toimivat ja kunkin toimijan roolit, vastuut ja valtuudet työssä ovat tasapainossa. Jokainen tuntee olevansa tervetullut ja arvostettu työyhteisön jäsen.